Acerca de

scheveningen oranje laag.jpg

Wat is aerials?

Aerials

Aerials wordt gebruikt als verzamelnaam voor verschillende soorten luchtacrobatiek. In het circus wilde men spectaculaire shows, en daardoor begonnen de eerste acrobaten te experimenteren in de lucht. Er ging van alles de lucht in: een lang koord, fietsen, visnetten, kettingen en ook de welbekende trapeze. Een aantal vormen waren erg populair en hebben nu zelfs hun eigen naam hieraan te danken. Hieronder de meest bekende voorbeelden:

Aerial Silks

Ook wel aerial tissue genoemd, is acrobatiek in 2 lange doeken. Kenmerkend zijn vaak de gracieuze bewegingen, veel flexibiliteit en spectaculaire drops, waarbij de acrobaat ineens naar beneden valt. Iedereen kan hier overigens helemaal zijn eigen stijl in ontwikkelen. Voor inspiratie kan je onderstaande acrobaten eens bekijken:

- Luke Thomas: Groot voorbeeld voor mij, omdat hij hele mooie dynamische elementen verwerkt in zijn shows, zoals schroeven, salto's en grote drops. (zie video)

Sabine van Rensburg: Ik volg haar vooral op instagram ook weer voor haar dynamische stijl, maar in dit filmpje zie je duo-silks, op een totaal andere manier dan de meeste duo-shows).

Mizuki:  Vaak kenmerken silks shows zich door langzaam en sierlijk te bewegen. Mizuki laat zien dat je niet altijd 'traag' hoeft te zijn om iets mooi over te laten komen. Zelfs het maken van een wrap voor een drop ziet er gaaf uit bij haar.

niki maasvlakte.jpg
 
I&N-46 (Custom).jpg

Aerial Straps

Straps zijn '2 spanbanden' met een lusje onderaan. In straps kunnen veel dezelfde elementen uitgevoerd worden als in de ringen bij het herenturnen (denk aan zwaaien, dislocks, muscle up, back lever). Straps is ontzettend technisch en je hebt ook al snel veel kracht nodig om verschillende basistricks te kunnen. Straps zie je regelmatig in een solo-act, maar als duo zijn de mogelijkheden ook oneindig. Ook hiervoor weer een paar, naar mijn mening, indrukwekkende acrobaten om eens te bekijken:

- Dmitriy Lykov: Hier zie je goed hoeveel kracht je nodig kan hebben voor een aantal prachte elementen (zie video).

- Maksym & Victor: Ontzettend gave duoshow, de moeite waard om even te kijken!

- Charlotte Dawson: Het leek me belangrijk om toe te voegen, dat er niet alleen maar hele gespierde mannen in de straps hangen! 

 

Aerial Pole

Aerial pole wordt ook wel flying pole genoemd en is, zoals het woord het al zegt, een paal die 'in de lucht vlieg'. Je ziet in shows vaak 2 verschillende 'vormen'. Of de paal staat onder vast in een voetje, de bovenkant zit vast aan een touw, hierdoor kan je de paal ronddraaien, terwijl de onderkant op dezelfde plek blijft. De andere optie is dat hij volledig in de vlucht hangt. Veel tricks uit de polefitness kunnen ook in flying pole uitgevoerd worden.

 

Aerial Rope

Ook wel corde lisse genoemd, is gewoon een lange dik touw. Een hele mooie discipline waar je ook veel vluchtelementen voorbij ziet komen: zwaaien, losse schroef in de lucht maken, salto's enz. Ik kijk ook vaak corde lisse filmpjes om inspiratie te krijgen voor meer geavanceerde moves in de silks. In het volgende filmpje zie je een aantal van die tricks.

 

En nog veel meer...

Er zijn nog veel meer aerials vormen, in de video's hieronder, kan je een paar bekende en minder bekende voorbeelden zien. Maar mensen zijn dus erg creatief, en misschien krijg je hier zelf nog wel inspiratie van! (let overigens wel op, dat je altijd met veilig en goedgekeurd materiaal de lucht in gaat!)