top of page

FAQ

Wat is aerial silks?

Aerials is een verzamelnaam voor alle vormen luchtacrobatiek. Met silks bedoelen we dat dit wordt uitgevoerd in 2 lange doeken. Een andere naam voor silks is ook wel tissu.

Wat heb je nodig om zelf silks op te hangen?

Het belangrijkste is een sterk ophangpunt dat minimaal 10x jouw lichaamsgewicht kan dragen (bij een drop komen er namelijk flink wat krachten bij kijken). De silks zelf kan je kopen bij een officiële aerials winkel, bijvoorbeeld: https://www.aerial-living.com/. Ook kan je naar een stoffenwinkel gaan en vragen naar de stof terlenka (bijvoorbeeld bij 'van der Vorst modestoffen' in Helmond, zij verzenden ook). Dit stretcht iets minder en is daardoor zeker voor beginners echt aan te raden. Zelf werk ik bij mijn lessen altijd met terlenka. Van boven naar onder bestaat mijn set up uit: carabiner, swivel, carabiner, figure 8, de silks zelf.

Goede websites voor je materiaal zijn:

https://www.firetoys.eu/aerial-circus.html

https://www.strapaten-shop.com/en/Accessory/

Kracht ophangpunt: Puntbelasting van 500 kg 

Hoogte ophangpunt: minimaal 6m

Ruimte: minimaal 2m rondom het doek, maar liever 2,5m :)

Wat neem ik mee naar een aerial silks les?

Basis; sportlegging & t-shirts

Extra: trainingsbroek & trui/vest. Voor sommige tricks is het fijn om wat laagjes over elkaar aan te kunnen doen.

Overig: Ik gebruik vaak plakspray voor meer grip in de doeken (ik kan voor €16,50 volgende les een busje voor je meenemen)

Ik ben niet lenig, kan ik dan toch aerial silks leren?

Ja zeker. Het is absoluut waar dat als je lenig bent dat sommige tricks makkelijker gaan of er mooier uitzien. Er zijn zelfs tricks die alleen maar lukken als je heel erg lenig bent. Echt zijn er ook super veel dingen die ook al heel leuk of mooi zijn, zonder dat je hiervoor lenig hoeft te zijn. Bovendien zal je merken dat als je regelmatig traint, je ook echt leniger gaat worden,

Welke spieren gebruik je het meeste bij aerial silks?

Simpel gezegd gebruik je eigenlijk echt álle spieren bij deze sport. Omdat je veel je eigen lichaamsgewicht draagt, wordt er wel veel gevraagd van je armen/schouders/rug & buikspieren. Hierbij is ook je core super belangrijk. Bij vrijwel iedere oefening moet je echt je core goed aanspannen. Je beenspieren zijn waarschijnlijk de spieren die je het minst gebruikt, maar ook als je klimt, of splits doet heb je je beenspieren nodig. Kortom aerial silks is een total body workout

Wanneer ben je te oud voor aerial silks?

Dit is heel erg afhankelijk van de persoon zelf en op welk niveau je aerial silks wilt beoefenen. Feit is, dat het een zware sport is die veel van je lichaam vraagt. Als je fit bent, en goed naar je eigen lichaam luistert, kan je het wel nog tot op hoge leeftijd blijven doen. Als je twijfelt kan je altijd een proefles silks volgen en dan beoordelen hoe dit voelt voor je lichaam.

Hoe vaak per week moet je trainen?

Dit is echt helemaal aan jou. Als je 3x per week traint ga je natuurlijk sneller vooruit dan wanneer je 1x per week traint. Maar ook met 1x per week leer je echt genoeg tricks om mega vooruitgang te boeken. Gaat alles je te traag, dan is krachttraining en flexibiliteitstraining thuis wel aan te raden. 

Omdat aerial silks ook veelal maximale kracht training is, is het wel belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven tussen 2 trainingen door. Spieren hebben gemiddeld 36 tot 48 uur hersteltijd na een zware training. Dus een rustdag na een training is wel aan te raden om blessures te voorkomen.

Moet ik sterk zijn voor aerial silks?

Uiteindelijk wel... Maar je moet ergens beginnen! Mijn ervaring is dat de meeste mensen echt al snel een bepaalde basiskracht opbouwen, en dat je dus echt in enkele weken al flinke vooruitgang boekt. Als je vaker per week traint of bijvoorbeeld nog fitness doet naast je silks-lessen, ga je wel sneller verbeteren in je kracht. 

bottom of page