5 tips om je eigen aerials stijl te ontwikkelen

Bijgewerkt op: 1 apr.

Super leuk om 1000 tricks van buiten te kennen, maar wellicht komt er een moment waarop je graag wilt optreden. Hoe zorg je er nu voor dat jouw show anders is dan alle andere aerials shows? Iets wat jou uniek maak? In deze post ga ik jullie mijn visie hierop vertellen.

Wat is een eigen stijl?

Waarom heb ik een eigen stijl nodig?

5 Tips om je eigen stijl te ontwikkelen

Wat is je eigen stijl?

Als je op youtube typt 'aeriaI silks' zul je vaak shows vinden van een hele flexibele vrouw die mooie sierlijke bewegingen maakt. Het lijkt op een dans en is prachtig om naar te kijken. Soms zie je echter een show met een totaal ander karakter. Even een paar voorbeelden:


#1 Mizuki: Zij is echt een aerialist met een eigen stijl: ze is constant in beweging op een hele actieve bijna agressieve manier. ze voegt bewegingen toe die niet 'per se' nodig zijn voor de trick die erop volgt, maar onderdeel zijn van de dans. Het past super goed op de muziek en vormen echt een eigen stijl.


#2 Luke Thomas: Hij heeft heel veel unieke tricks. Hele dynamische elementen die je absoluut niet bij ieder aerialist voorbij ziet komen. Veel tricks zijn wel meer bekend bij de discipline van aerial rope (corde lisse). Voor mij is hij in ieder geval een mega inspiratie!#3 Sabine van Rensburg: Als je ooit wat aerial duo shows hebt gekeken, zie je vaak iemand in een straddle en de ander voert dan tricks uit hangend aan de bovenpartner. Als je deze teaser kijkt van Sabine van Rensburg zie je dat er absoluut meer mogelijkheden zijn! Haar bewegingen doen me vaak denken aan moderne dans. Sabine is sowieso iemand die je eigenlijk even op moet zoeken als je inspiratie op wilt doen, want ook zij heeft hele creatieve tricks en sequences. Zeker als je je silks naar een hoger niveau wilt tillen!


Waarom heb ik een eigen stijl nodig?

Om eerlijk te zijn, je hebt geen eigen stijl nodig. Als je tevreden bent met je silks nu, en je beleeft daar plezier aan, lekker blijven doen wat je doet!

Waarom zou je dan toch een eigen stijl ontwikkelen?

  • Als je meer shows wilt geven en daar graag je unique selling point voor wilt hebben.

  • Als je al heel veel tricks kent, en nu op zoek bent naar een nieuw focuspunt.

  • Als je gewoon graag bezig bent met choreografie.

Je kan ook eens luisteren naar de podcast van The Artist Athlete. Episode 2. Dit gaat volledig over 'authentic movement' in een gesprek met aerialist Liza Rose.


5 tips om je eigen stijl te ontwikkelen.

Er zijn verschillende manieren om je eigen stijl te ontwikkelen. Dus lees de volgende tips eens door, probeer ze uit en kijk wat goed voelt voor jou!


#Tip 1: Na-apen

Je kan niet balnco beginnen en ineens plots je eigen stijl hebben. Denk eens terug aan hoe je bent begonnen met je eerste aerial tricks? De meesten van jullie zijn begonnen met het na-apen van anderen: via youtube, instagram of je aerials docent. Voor je eerste optreden heb je misschien zelfs hele delen uit een show gekopieerd van een ander. Ga eens zoeken op internet naar aerialists met verschillende stijlen, en probeer wat dingen uit. Wat past bij jou? Wat vind je leuk?#Tip 2: Improviseer op muziek

Als je voldoende silks vocabulaire hebt kan je eens beginnen met improvisatie: Probeer eerst dezelfde sequence op verschillende nummers (film muziek, een ballad, rock enz). Maak eventueel een playlist vóór je training. Als je dezelfde sequence uitvoert op deze verschillende soorten muziek, beweeg je dan ook anders? Wat voelt natuurlijk voor je? Kan je een stijl imiteren van een ander? Ook kan je je sequence uitvoeren met een ander focuspunt: langzaam, snel, hele grote bewegingen of juist heel subtiel. En let op:


IEDERE beweging telt!


Als dit je makkelijk afgaat, kan je ook echt gaan improviseren. Gebruik dan geen vooraf gekozen sequence, maar begin gewoon op de muziek en voer de tricks uit die op dat moment in je opkomen. Helemaal niet erg als je een groot accent mist, of als iets totaal niet uitkomt, je bent aan het oefenen met improviseren, dus enjoy!


#Tip 3: Kijk eens naar andere disciplines

IEr zijn veel disciplines waar je ook inspiratie en ideeën vandaan kan halen. Je zou eens kunnen kijken naar corde lisse of aerial hammock. Buiten de aerials kan je ook moderne dans, turnsters of acteurs bekijken. Kijk bijvoorbeeld naar de contemporary danser Dmitry Akimenko, de manier waarop hij 'flowt' op op de muziek kan absoluut iets zijn wat jij ook in je eigen aerial movement kan gebruiken.


Drawing by Niki vd churen
Tangled up in your silks

#Tip 4: Je eigen tricks ontwikkelen.

Je kan proberen helemaal eigen tricks te verzinnen, super cool als dat lukt, maar dat kan ook wel heel lastig zijn. Echter kan je ook dingen die je al kent en weet op bepaalde manieren aan elkaar koppelen, deze overgangen kan je wel zelf verzinnen, en zo kan je echt hele originele sequences maken. Het an altijd gebeuren dat je een keertje in de knoop raakt, maar ja... dat hoort er ook gewoon bij.#Tip 5: Gewoon veel doen

Deze laatste is waarschijnlijk ook de makkelijkste. Iedereen beweegt al op een eigen natuurlijke manier. Als je een bepaalde sequence uitvoert, en iemand naast jou doet precies hetzelfde, kan het er toch totaal anders uitzien.

Dus als je gewoon heel veel oefent, ontwikkel je automatisch al een eigen stijl. (al is deze wellicht niet zo uitgesproken als de stijl van mizuki.)


Have Fun!

Ik wens je heel veel plezier en succes met het uitproberen van de tips. Iedereen heeft natuurlijk al een eigen stijl, maar het kan geen kwaad om hier af en toe eens bewust mee te spelen. Bijvoorbeeld 1x per week de eerste 10 minuutjes van je training een momentje improviseren, dan ben je meteen warm én heb je gewerkt aan stijl in plaats van specifieke tricks. Have fun!2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven