Choreo voor je eerste show in 5 stappen

Bijgewerkt op: 1 apr.

Ben je geboekt voor je eerst optreden? Of is er een event waar je jouw skills wilt tonen? Super leuk, maar hoe begin je daar eigenlijk aan? Als je onderstaande stappen volgt, heb jij straks je eerste volledige show in elkaar zitten. Succes!


#Step 1: Muziek kiezen

#Step 2: Elementen kiezen

#step 3: Luchtsilks

#step 4: En nu echt in de lucht

#Step 5: Practice, practice & practice

SHOWTIME
#Stap 1: Muziek kiezen

Het kan echt super moeilijk zijn om het perfecte nummer te vinden voor je show. Om je een handje te helpen staan hieronder 4 tips die jou gaan helpen:


Tip 1: Kies een nummer dat je leuk vindt.

Klinkt logisch, maar serieus, kies een nummer dat je echt 100x kan horen en dat je dan nog steeds leuk vindt. Als je na 3 trainingen al uitgekeken bent op het liedje, heb je nog een zware tijd te gaan tot je optreden.

Tip 2: Maak het niet te lang!

Kies een nummer dat ergens tussen de 2,5 en de 5 minuten duurt. Als beginner zou ik zelfs aanraden om maximaal 3,5 minuut aan te houden. Ga je toch voor 5, zorg dan dat er ook een intro of outro op de grond is. 5 minuten aan je armen hangen is namelijk echt zwaar!

Heb je een leuk nummer gevonden, maar duurt het te lang? Je kan er altijd een stukje vanaf knippen! Bijvoorbeeld met een online mp3 trimmer. of met een muziekbewerkingsprogramma zoals audacity.
Tip 3: Kies muziek met accenten en dynamiek

Accenten maken het makkelijker te bepalen wanneer je moet bewegen: Rust op een mooie pose, het einde van je drop enz. Verder helpen deze accenten je publiek. Ze weten dan beter wanneer iets heel knap of moeilijk is, zodat ze er voor gaan klappen (ja, dat is echt waar).

Verder is het fijn als er dynamiek (harde stukken en zachte stukken) in zit of een spanningsboog. Om de aandacht van je publiek de hele show vast te houden is het bijvoorbeeld fijn als je muziek steeds verder opbouwt, naar een hoogtepunt toe. Dan kan je je meest spectaculaire drop bewaren voor dat moment.


Voorbeeld 1: 1 Carol of the bells of lindsey stirling. Muziek met accenten én dynamiek. Je voelt echt waar de tel zit, er zijn logische momenten voor de start van een beweging of voor een drop.Voorbeeld 2: Jennifer Lopez - On my way. Super mooi liedje, maar hier is het véél moeilijker om je tricks op de juiste momenten in te zetten. De muziek 'kabbelt lekker door', waardoor het lastig is om je spectaculaire drop op het juiste moment in de zetten. Let op: Je kan hier absoluut een mooie oefening op maken, maar het is wel een stuk moeilijker.So many shows on einaudi's music!

Tip 4: Leen van anderen

Check youtube! Welke nummers gebruiken andere dansers, acrobaten of artiesten? Je bent echt niet de enige die daar inspiratie vandaan haalt! Als je een nummer mooi vind, bekijk dan eens of die componist of artiest nog meer mooie nummers heeft.>>Voorbeeld: Ludovici einaudi is nogal populair
#Step 2: Elementen kiezen

Kies de juiste elementen voor jouw show met de volgende 3 tips:


Tip 1: Let op balans:

 • Makkelijk vs moeilijk

 • ik vind het leuk vs het publiek vindt het leuk

 • het kost veel tijd - het kost weinig tijd

©Pictures by Anna Filak


Zie de foto's hierboven: Foto 1 en 3 zijn lastiger en kosten meer tijd om erin te komen. Wat ziet het publiek? Oh wow, ze kan een split! En welke dat is, maakt voor hen waarschijnlijk weinig uit. Je mag natuurlijk dingen kiezen die je zelf heel erg cool vindt, maar voor een show hoef je niet per se alles uit de kast te halen om je publiek te imponeren.

Als jij een bepaalde drop kiest die veel tijd nodig heeft om erin te komen, geen probleem, maar doe dan iets ervoor of erna, wat wel sneller een 'mooi' resultaat geeft.


Tip 2: Kies 3 series

Wat bedoel ik daarmee? Ga geen 10 trucjes doen in één show, maar kies 3 series uit en zorg dat je die super mooi uitvoert. 3 klinkt misschien als weinig, maar tijd gaat stiekem best snel als je eenmaal bezig bent. Bijvoorbeeld:

 1. split roll up & straddle (mooi rustig begin)

 2. Iets met rond spinnen en wat poses (zorgt voor spanningsopbouw

 3. DE drop (met klimmen en inwikkelen enz) (Spectaculair einde)

Klinkt dit nog steeds als weinig? Schrijf de eerste maar eens uit:

 • Klimmen (misschien op verschillende manieren)

 • Maak een footlock

 • Strek je arm uit

 • Maak de tweede footlock

 • ga in de split

 • Mooie armbeweging zodat het publiek even kan klappen voor je mooie split.

 • roll up 1

Enzevoort. Je snapt het idee wel. De hele eerste deel kost al snel 1,5 minuut! Dus met 3 of 4 series is je show al bijna klaar. Eventueel kan je nog een intro of outro op de grond uitvoeren.


Tip 3: Niet haasten

Haast NOOIT in een beweging. Ga je jezelf inwikkelen voor een drop? Prima, maar maak IEDERE beweging groot!

Zorg dat het maken van een footlock net zo mooi is als de split die daarop volgt. Je mag best ooit versnellen, maar als je dat dan maar super bewust doet. Iedere beweging is namelijk een onderdeel van je show. Heb je je final pose of drop bereikt, blijf daar dan even hangen, zodat je publiek kan klappen.


#stap 3: Luchtsilks

Dat is net zoiets als luchtgitaar spelen, maar dan met silks: Doe je deur dicht en zorg dat niemand kijkt, zet de muziek aan, en probeer de elementen uit stap 2 uit op de muziek.


Probeer de bewegingen te visualiseren en bedenk hoe lang ze duren. Wellicht moet je nu nog wat elementen toevoegen of verwijderen om goed uit de komen met de muziek.


#stap 4: En nu echt in de lucht

Stap 3 en 4 zul je waarschijnlijk een aantal keer moeten herhalen, omdat iets in het echt toch langer/korter dan je op je slaapkamer dacht.


#Step 5: Practice, practice & practice

Zodra je tevreden bent over de basis van je show, kan je écht gaan oefenen. Een show uitvoeren kost altijd veel energie, dus ik doe dat vaak meteen na mijn warming up aan het begin van mijn training 2 of 3x. Behalve dat je oefent om de elementen op het juiste moment goed uit te voeren, kan je ook puntjes op de i gaan zetten:

- Waar en hoe houd ik mijn handen/vingers

- Waar kijk ik naartoe/stand van je hoofd

- Let op je gezichtsuitdrukking (lekker lachen, al is het mega moeilijk/zwaar/gaat het helemaal mis!)

Als er iets met risico op mislukking in je show zit, zorg dan voor een alternatief. Bijvoorbeeld: stel in kom niet in mijn straddle, dan kan ik nog ... tussendoor doen.

SHOWTIME

Hopelijk hebben bovenstaande stappen je geholpen met het maken van je eigen show. Denk er altijd aan dat je een warm up en cooling down doet bij je uitvoering. En dan wens ik je super veel succes! Laat je me even weten hoe het ging, of stuur je me een filmpje naar aerialsgymniki@gmail.com? Ik ben super benieuwd.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven