Pole sports & Flying Pole

Bijgewerkt op: 24 mrt.

Het 'gewone' paaldansen is inmiddels al erg bekend, maar heb je ook al eens van flying pole gehoord? In deze blog leg ik jullie alles uit over de verschillende stijlen van het paaldansen, de historie en de flying pole.


Geschiedenis van paaldansen

Paaldansen

De flying poleGeschiedenis van paaldansen

De eerste vormen van paaldansen zijn al ontstaan in de 12de eeuw! Het begon ooit allemaal met Mallakhamb & Chinese pole (voor zover ik in mijn research heb kunnen vinden)


Mallakhamb

Deze sport komt vanuit India. Mallakhamb bestaat uit meerdere disciplines, maar de 3 meest populaire zijn: rope, cane en de sheesham paal. Het woord 'Mallakhamb' verwijst ook naar deze sheesham paal. De sport wordt meestal beoefend door mannen, en ze doen verschillende acrobatische kunsten en op yoga geïnspireerde poses in de paal. Mallakhamb is de oudste vorm van sport op een verticale paal die ooit is opgenomen. Het is overigens echt de moeite waard om Mallakhamb eens in te typen op youtube, want er komen super gave dingen uit! Bij dit artikel heb ik al een voorbeeldje toegevoegd.


Chinese pole

De chinese pole kennen we nu vooral vanuit het circus, maar ook deze paal vindt zijn oorsprong in India. (vreemd dat we het dan toch 'chinese' pole noemen...?). De paal is tussen de 3 en 9m lang en heeft een rubber coating. Hierdoor heb je véél meer grip dan op de gewone danspaal, maar het geeft ook een stuk meer frictie op je huid. Het is absoluut aan te raden om lange kleren, meerdere laagjes of spijkerstof aan te doen. In de video hiernaast zien jullie van Kai Hou een aantal super coole tricks uitvoeren in 2 palen naast elkaar. Het gebruikt van 2 palen komt wel vaker voor, hierdoor heeft een artiest nog meer mogelijkheden voor nieuwe tricks.Paaldansen

Nog niet zo lang geleden was paaldansen iets wat men alleen maar zag in stripclubs. Echter hoeft paaldansen nu helemaal niet meer per se erotisch of sexy te zijn, het heeft zich ontwikkeld tot een echte sport én podiumkunst. Hieronder leg ik de verschillende stijlen uit die we onderscheiden binnen de huidige paalsport: Pole fitness, artistic pole en exotic pole.


Pole fitness

Hierbij ligt de focus op fysieke kracht en acrobatische skills. In onderstaande video zien jullie Dineke Minten, een prachtige en sterke vrouw uit Nederland die een performance uitvoert bij een wedstrijd. Ze geeft ook regelmatig workshops en lessen, dus je kan altijd haar website eens bekijken voor meer informatie!
Artistic pole

Bij Artistic pole wordt er nog steeds gebruik gemaakt van acrobatische skills, maar hier ligt meer nadruk op dans en expressie. Ik kijk altijd heel graag naar Dmitry Akimenko. Hij heeft vooral prachtige choreo's van contemporary dance, maar hij heeft ook enkele video's in combinatie met paal. Goed om te kijken als je wat extra inspiratie op wilt doen!Exotic pole

Hierbij ligt de focus meer op het sensueel of erotisch dansen. Vaak worden high heels gedragen en ook meer erotische kleding. Veel mensen hebben vooroordelen over exotic pole, maar ook hierbij is het absoluut de moeite waard om eens wat mensen te volgen op instagram. Bijvoorbeeld door de hoge hakken lijken benen langer, en zien moves er ook ineens heel anders uit. In onderstaande video laat Ekaterina Veresk een mooie performance zien.
De flying pole

Jaaaa!!!! Eindelijk aangekomen bij de flying pole! Hetgeen toch weer ietsje meer aansluit bij de liefde van aerials gym: AERIALS!. De flying pole, wordt ook wel aerials pole genoemd, en lijkt een combinatie van de 'gewone' danspaal en de chinese pole. Er zit namelijk ook een rubber coating omheen, maar de paal is gemiddeld maar zo'n 3m lang. Aan de bovenkant is de paal bevestigd aan een rigging punt, en de onderkant kan ofwel las hangen, of bevestigd zijn aan een base. In dit laatste geval draait de paal rondom deze base. Wellicht even het filmpje bekijken ter verduidelijking:

Denys Zhygaltsov start namelijk met de paal bevestigd aan de bas, en gaat daarna de lucht in waardoor de paal los hangt.


Flying pole is bij lange na niet zo bekend als paalfitness, maar het is echt een super leuke discipline binnen aerials, en er zullen ook regelmatig workshops flying pole langskomen bij Aerials Gym! Wil je op de hoogte blijven over deze workshops, laat dan een berichtje achter via ons contactformulier voor en geef even aan dat je graag onze nieuwsbrief wilt ontvangen die 1x per maand wordt verstuurd.
Used sources for this article:

https://www.polefitfreedom.com/history-of-pole-dancing/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mallakhamba

https://www.verticalwise.com/types-of-pole-dancing/
3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven