6 Tips voor de perfecte fotoshoot

Bijgewerkt op: 1 apr.

Met deze tips houd je zeker super mooie foto's over aan je shoot!


Tip #1 - Neem een vriend mee

Tip #2 - Bereid je poses voor

Tip #3 - Wat trek je aan?

Tip #4 - Plan een duo-shoot

Tip #5 - Enough is enough

Tip #6 - Bereid je fotograaf voor


Aerial silks shoot Scheveningen
©Anna Filak

Okee, je hebt dus een fotoshoot gepland en je hoopt op super mooie aerial foto's die je straks kan delen op instagram? Als je onderstaande tips & tricks goed doorneemt en de shoot goed voorbereid, weet ik zeker dat je prachtige foto's gaat overhouden aan je shoot!


Tip #1 - Neem een vriend mee

©Wendy Willems
Aerial silks shoot Budel ©Wendy Willems

Niks is zooooo frustrerend als een shoot doen wanneer jij alleen bent met de fotograaf. Waarom? Omdat je steeds de verkeerde kant op blijft draaien! Er is echt altijd een mooiste hoek om vanuit te fotograferen.


Wat moet die vriend/vriendin doen?

 • Meest belangrijk: De goede kant op draaien! Je wilt niet dat jouw prachtige spagaat van 180 graden vanaf de voorkant wordt gefotografeerd.

 • Snel wegrennen, om foto-bombing te voorkomen

 • Let op kleding/haar. Als je net in een super zware pose zit, is het wel handig als iemand anders even het haar uit je gezicht haalt.

 • In de meest ideale situatie neem je een vriend mee met verstand van acrobatiek. Hij of zij kan je specifiek helpen met je poses door op merken dat je rug net wat holler moet, of je achterste been nog een beetje krom is in je spagaat. Fotografen die niet (veel) met acrobaten werken, zien dit waarschijnlijk helemaal niet, en jij bent dan achteraf niet blij met je foto's.


Picture By Anna Filak
Aerial silks shoot Maasvlakte ©Anna Filak

Tip #2 - Bereid je poses voor

Echt super belangrijk om je shoot goed voor te bereiden. Lees hieronder welke stappen ik altijd volg bij het voorbereiden van een shoot.


#Step 1: Kies 10 poses

Kies 10 poses die je mooi vindt. Je kan inspiratie zoeken op instagram, tiktok, google, youtube of je lessen.


#Step 2: Delete poses

Delete poses nadat je ze hebt uitgeprobeerd. Als iets te moeilijk is of niet mooi overkomt op een foto, stop dan met je tijd daarin steken. Maak foto's tijdens de trainingen om te kijken of het er zo uitziet als jij wilt. Sommige poses werken gewoon niet!

Zorg dat je een paar poses kiest die je echt per se wilt gaan doen, en dan nog een aantal voor als je tijd en energie over hebt. Ikzelf heb altijd minimaal 5 poses die ik echt zeker op foto wil hebben.


#Step 3: Puntjes op de i

Nu is het tijd om je poses echt af te werken en de puntjes op de i te zetten. De beste manier is echt absoluut om foto's te maken tijdens je training. Betere feedback dan dat ga je niet krijgen!


 • Zoek de beste hoek van waaruit de foto genomen moet worden. Sommige poses zijn super logisch (zie hiernaast, overduidelijk de verkeerde kant!) Maar soms ontdek je dat je spagaat vanuit links veel mooier overkomt dan vanuit rechts.


 • Waar moet je extra focus op leggen? Voorbeelden voor belangrijke focuspunten zijn: rechte benen in je spagaat, buikspieren aanspannen, rug holler trekken.


 • Let op je gezichtsuitdrukking. Mensen hoeven niet op een foto te zien dat jouw pose echt super moeilijk of zwaar is!


 • Welke kijkrichting komt het beste over? Probeer even uit of je naar boven moet kijken, naar onder of juist neutraal naar voren. Dit kan een mega groot verschil maken bij het eindresultaat!

 • Niet te vergeten: je handen. Als je de silks niet vast hebt, hoe houd je dan je vingers? Ik kies vaak voor de 'ballethanden' (zie hiernaast), en ik probeer vooral te voorkomen dat ze krampachtig en onnatuurlijk gestrekt zijn.Tip #3 - Wat trek je aan?


Als het waait of als je rechtop hangt kan een losse zomerse jurk heel mooi zijn op een foto, maar hoe zit dit eruit als je bijvoorbeeld ondersteboven hangt? Hoe valt je kleding als je in een spagaat zit? Ik heb altijd een paar aandachtspunten bij het uitkiezen van mijn kleding:

 • Hoe ziet het eruit als ik ondersteboven hang?

 • Welk ondergoed is onzichtbaar bij je outfit? Ik draag bijvoorbeeld bij een open rug altijd een sticky bra.

 • Heb ik voldoende bewegingsvrijheid?

 • Kan ik tussendoor ergens omkleden? In dat geval kan je wat neutralere poses met wat 'onhandigere kleding' doen, en de overige poses in een comfortabel sportsetje of pakje.Tip #4 - Plan een duo-shoot

Als het enigzins lukt, plan dan je shoot met een andere aerialist, zodat je af kan wisselen tussendoor. (bovendien heb je dan ook meteen iemand voor tip 1).


Een aerials shoot is best heel zwaar. Je probeert poses zo lang mogelijk aan te houden op je maximale lenigheid en kracht, voor het beste resultaat. Je kan je voorstellen dat een shoot van 1 uur, alleen, bijna niet vol te houden is. Als je samen bent, kan je voldoende rusten tussen de poses door en houd je het daardoor ook langer vol.


Mocht je nu toch alleen zijn, let dan op dat je toch je pauzes pakt tussendoor, zodat je het in totaal wat langer vol kan houden.


Tip #5 - Enough is enough

Stop alsjeblieft als je moe wordt, of als je echt eenvoldoende mooie foto's hebt.


Het is super fijn om tussendoor foto's te checken, bij veel fotografen mag je echt tussendoor wel even mee kijken. Ben je tevreden, blijf dan niet te lang hangen (letterlijk en figuurlijk).

Als iets gewoon niet mooi overkomt, laat het dan zitten, spaar je energie! Misschien heb je nog tijd en zin over op het einde, maar dan heb je in ieder geval al je andere poses wel uit kunnen voeren. Tussen de 3 en 5x voor één pose is echt genoeg, ga iets niet 10x herhalen, dat is echt sonde van je energie.


Stop als je moe bent. Aerials is nu eenmaal een hoge-risico sport, als je moe bent, kom dan uit de doeken, neem een goede pauze, of stop helemaal. Er zit vast wel een mooie foto tussen, en mocht zelfs dat niet het geval zijn... Liever geen mooie foto, dan dat je tijdens een shoot iets blesseert.


Tip #6 - Bereid je fotograaf voorDit geldt vooral voor fotografen die nog niet eerder met acrobaten of aerialists hebben gewerkt. Dit is namelijk toch wel anders dan het werken met een 'gewoon' model. Dingen die je fotograaf echt moet weten:

 • Het is een zware sport, dus je kan een pose vaak maar een korte tijd vasthouden.

 • De juiste hoek voor de pose die je gaat doen. Dit kun je vooraf telkens even bespreken.

 • Wanneer je klaar bent voor de foto. de fotograaf weet niet precies wat je gaat doen, dus zorg dat de foto's wel op het juiste moment gemaakt worden.
Succes!


Heel veel succes met je komende fotoshoot! Laat me alsjeblieft weten hoe het ging en of je iets hebt gehad aan mijn tips. Ik ben super benieuwd naar het resultaat.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven